Anwar Samuelsson gav inga svar om Bergön

Publicerad 2025-03-12

Anwar Samuelsson(M) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Söderköping erbjöd sig att ge sin syn på en debattartikel om ÖP.n och Bergön. Innan dess hade samhällsbyggnadschefen Linda Wahlman och 2:e vice ordföranden Ann-Britt Rangefelt(SD) avböjt och hänvisat till kommande samrådsredogörelse medan 1:e vice ordföranden Kenneth Johansson(S) bedömde att Anwar Samuelsson kunde tala för honom också.
Foto: Wiwi Samuelsson

Glädjen blev stor när ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden Anwar Samuelsson(M) svarade på ArkipeLagets erbjudande att bemöta debattartikeln om Bergön och Översiktsplanen . Anwar Samuelsson ville visserligen inte kommunicera via hemsidor, messade han, men inbjöd istället ArkipeLaget till Jannes konditori i Söderköping en söndagseftermiddag i februari. Förväntningarna var höga på att äntligen få en förklaring på hur ett mejl från en tjänsteman på Fortifikationsverket 2015 har kunnat resultera i en detaljplan för en storslagen Ostkustens Turiststation på en obebodd strandskyddad ö i ytterskärgården tio år senare. Och hur det kan vara i enlighet med kommunens översiktsplan (ÖP). Men förklaringarna uteblev.
– Jag har kommit hit för att lyssna på vad ni har att säga, deklarerade Anwar Samuelsson vänligt. Vad som hänt i det förgångna hade han inget att säga om men desto mer om framtiden. Dock ”tog han med sig” några av våra frågor så DET KOMMER MERA!

Till framtidsfrågorna hörde de som – i flera avseenden -– handlade om Översiktsplanen. Rent praktiskt är bedömningen nu att den, efter förseningar, kan vara framme för samråd tidigast i slutet av året eller i början av 2026. Den ambition som de dåvarande kommunalråden Martin Sjölander och Ulrik Nilsson hade i april -21 om en start 2022 och två års snabbt och effektivt ÖP-arbete med målgång 2024, är bara ett minne blott. Och Anwar Samuelssons eget mål – när han tillträdde som ordförande efter valet – att vara framme vid samråd tidigt 2024 är också missat med marginal.

– Översiktsplanen ligger under kommunstyrelsen, påpekar Anwar Samuelsson. Och när det gäller de förseningar som uppstått kan de aldrig skyllas på enskilda tjänstepersoner som av personliga skäl varit tjänstlediga. När det gäller så viktiga och omfattande arbeten menar jag att det är politikens ansvar att ta höjd för oförutsedda händelser och se till att det alltid finns andra planerare i beredskap att träda in.

Gällande ÖP för bred och yvig
Också när det gäller själva ÖP:n har Anwar Samuelsson bestämda visioner inför framtiden. Att han tycker den är viktig råder ingen tvekan om.
– Jag ser den som det viktigaste styrdokumentet vi har när olika åtgärdsplaner och detaljplaner mm ska arbetas fram och beslutas. Men då måste den också ha en helt annan långsiktighet och strategisk precision än den gällande ÖP:n. Den är för bred och yvig och ger utrymme för många olika tolkningar.

Huruvida det är denna ”bredd” och yvighet som gjort det möjligt att inrymma Ostkustens turiststation på den lilla obebodda Bergön i ytterskärgården, vill inte Anwar Samuelsson påstå – han tycker det är en bra och välmotiverad satsning på en ny turismnod – men han förutser en helt annan strategisk stringens i en kommande ÖP. De nio (tio med Bergön) noder som idag är utsedda som orter för ny bebyggelse och/eller turismnoder måste bli färre. Hur kommunen 2015 så snabbt kunde inrätta ytterligare en turismnod – Bergön – vet inte Anwar Samuelsson och hänvisar till politiker och tjänstemän som då fanns med i bilden; kommunalrådet Martin Sjölander kanske….

Kartan visar den översiktliga strategi kommunen har för markanvändningen. I orter och bebyggelsegrupper med befintlig infrastruktur (vatten och avlopp, god vägstandard m.m.) ska ytterligare bostäder kunna tillkomma. . Längs stråk som förbinder orter/noder med andra orter/noder ska ny bebyggelse vara möjlig.(Orange och gult) Inom områden med höga natur-, kultur- eller rekreationsvärden ska ny bebyggelse ske mer restriktivt. Områden som är strategiska ur ett turism/besöksnäringsperspektiv, här kallade turismnoder, (blå)ska ges möjlighet att utvecklas. Turistnoderna i skärgården är Tyrislöt, Sanden, Lagnö, Moon, Stegeborg och Aspöja. En generell försiktighet ska tillämpas i alla lov- och markanvändningsfrågor i områden med högt bebyggelsetryck där det finns behov av att skydda naturvärden och landskapsbilden. Inom grönmarkerade områden på kartan är det särskilt viktigt att beakta dessa värden.

Ny ÖP ska hålla som planeringsinstrument flera mandatperioder
– Den nya ÖP:n måste ha en långsiktighet som håller mer än en mandatperiod även om de politiska majoriteterna ändras. Det innebär att vi måste bestämma oss för var utbyggnad av olika slag kan ske på ett så klart och entydigt sätt att ÖP:n sedan kan fungera som det planeringsstrategiska instrument som den är tänkt att vara. Det ska inte råda någon tvekan om var man kan bygga när nya initiativ dyker upp; var VA-frågorna är lösta, skolor och annan samhällsservice finns eller är planerad osv.

– Idag sitter vi i en situation som innebär att alla vill flytta till Söderköping men vi har inget att erbjuda och då förlorar vi tillväxtmöjligheter till andra kommuner. I Söderköping byggs väldigt lite. De kommuner som är framgångsrika är de som har en genomtänkt långsiktig och aktuell ÖP som de följer strikt och därmed kan minska sina ledtider.

Som exempel på en sådan framgångsrik kommun med en föredömlig översiktsplanering pekar Anwar Samuelsson på Trosa. Något exempel på en turismsatsning av Bergöns omfattning någonstans längs kusten kan inte Anwar Samuelsson komma på och han känner heller inte till hur många besökande och boende på Bergön som exempelvis VA, sophantering och kommunikationer måste beräknas för. Det framgår inte i detaljplaneförslaget som varit ute för samråd och det är en fråga som Anwar Samuelsson lovar att ta med sig.  

Ingen oro för VA, pirar eller kommunala kostnader för Bergön
Kommunens Servicenämnd Teknik och Kost höjde i sitt samrådsyttrande ett varningens finger för att kommunen i framtiden kan komma att tvingas ta över tekniska VA- anläggningar och därmed också dra på sig kostnader. De saknade en konsekvensanalys men det är ingen oro som Anwar Samuelsson delar.

– Det ingår i det normala detaljplanearbetet att göra beräkningar för VA och det kommer självklart också att göras när det gäller Bergön. Jag tycker vi har fått bra föredragningar av ärendet och fått tydliga svar på alla frågor som vi haft, menar Anwar Samuelsson. På samma sätt utgår han ifrån att Kryssarklubbarnas påtalade behov av stenpirar kring den föreslagna hamnanläggningen, kommer att tas om hand under den fortsatta planeringsprocessen.

Den planerade marinan vid Bergön med ca 50 båtplatser kommer att kräva stenpirar, bedömer kryssarklubbarna.

Och bygg- och anläggningskostnader för projektet ska inte leda till några kostnader för kommunen. Det slås kortfattat fast i planbeskrivningen som för övrigt inte redovisar några ekonomiska bedömningar av vad genomförandet av detaljplanen kan komma att innebära för berörda parter (vilket Boverkets föreskrifter anger). Någon bedömning av exploatörens förutsättningar att ro i land ett så omfattande projekt känner Anwar Samuelsson inte heller till att det har gjorts

– Vår utgångspunkt är att exploatören har de resurser som krävs i form av erfarenhet och kapital. Det finns inga garantier för projektet och det är exploatören som bär hela risken men jag tänker att han vet vad han gör.

Nationella och internationella förpliktelser följs
Det är kommunerna som har planmonopol, dvs. det är en kommunal fråga hur en kommun vill disponera sin mark men det finns även nationella och internationella förpliktelser att ta hänsyn till och de företräds oftast av länsstyrelsen. Bergön – liksom hela skärgården – ingår till att börja med i Miljöbalkens riksintressen men ön är också en del av det marina skyddsområde (MPA) som Sverige lovat ska omfattas av den internationella Helsingforskonventionens åtaganden. Därutöver ligger ön ett simborgarmärke från ett stort och viktigt EU- inrättat Natura 2000-område med de hänsyn som det innebär. Hur ser Anwar Samuelsson på hur de här olika åtagandena vägts samman på Bergön?

– Det finns 290 olika sätt (dvs. lika många som det finns kommuner i Sverige) att förhålla sig till de nationella förpliktelserna, menar Anwar Samuelsson. För Söderköpings del innebär det att kommunen alltid samvetsgrant följer det länsstyrelsen säger vilket inte alla gör – det är den bild han har av verkligheten. Han säger det inte uttryckligen men det ligger väl underförstått att han anser att det även gäller Bergöprojektet…?

Tretton kommuner och länsstyrelsen ska hitta varandra
– Men det leder till orimliga resultat när planfrågor måste processas via stressade och överbelastade tjänstemän och det kan bli 6 års väntetider på grund av en påträffad en eldstad från forntiden. Jag har inga synpunkter på eldstäder men att den här typen av ställningstaganden kan försena viktiga byggprojekt är inte vettigt. Och lika orimlig är den oförutsägbarhet som länsstyrelsens beslut står för, där en enhet säger en sak samtidigt som en annan säger något helt annat. Men det är min förhoppning att vi snart kan hitta en bättre ordning. Nu har tretton kommuner i Östergötland gått samman för att tillsammans med länsstyrelsen hitta varandra och finna former för samarbetet som gör att vi på sikt kan slippa en del av de här problemen.
Ett sätt kan vara att göra som med prövningen av kommunala undantag från strandskyddet, menar Anwar Samuelsson. Där har länsstyrelsen tre veckor på sig att reagera och har de inte haft några invändningar inom den tiden så gäller det kommunala beslutet.

Detaljplanen för Bergön bearbetas nu med utgångspunkt från de samrådssynpunkter som kommit in. I en intervju i NT bedömer den nu ansvarige tjänstemannen Martin Larsheim att planen kan ställas ut för granskning under april till juni.