Sommardag blev Marknad på Aspöja

Publicerad 2024-08-14

Sedan många år tillbaka har man kunnat fira Sommardag på Aspöja med info om aktuella skärgårdsfrågor, demonstration av allt från öns egna räddningsstation till Sjöräddningens alla muskler och utrustning och avslutningsvis tipspromenad, lotteri och gemensam måltid. Men i år hade den nybildade Byaföreningen vänt på kuttingen och istället inbjudit till Aspöja Marknad, där verksamma entreprenörer på Aspöja bjöd ut sina varor och tjänster. Där fanns gamla godingar som Aspöja Grönt, Kejsarens fisk, Kloka Gubbens stuguthyrning, restaurang Forsmans på Aspöja och Galleri Sjöboden men också nyheter som Aspöja Vingård, Skärgårdstrollet och det mera flyktiga Galleri Stephan Söderholm i Bygdegården. Och alltihop knöts ihop av Klas Sandell som bjöd på historisk vandring och exposé över Aspöja från istid till nutid.

En akrylmålning av Kejsaren tillhörde de motiv som Göteborgaren Stephan Söderholm ställde ut
på Aspöja marknad. Foto: Wiwi Samuelsson

Trots den hårda blåsten, som säkert hindrade en och annan presumtiv besökare från att ta sig ut till ön i lördags, myllrade det av folk i Östantillviken när Aspöja Marknad hade premiär. En del köade för att köpa fisk i det stånd som Kejsarens Fisk hade slagit upp utanför båthuset Venedig. Andra fördjupade sig i den traditionella ålhommans mysterier, som nestorn Björn Aronsson gärna förklarade med hjälp av en demonstrationsmodell av redskapet.

Aspöja från istid till nutid under en promenad
Uppe vid vägen samlade Klas Sandell de skaror som ville följa med på natur- och kulturhistorisk vandring från sjön och upp till den plats där den ursprungliga byn låg före laga skifte. På vägen hann han – med stöd av Folke Sandells skrift Aspöja – ö i förvandling – berätta hur den ena ön efter den andra höjde sig ur havet sedan inlandsisens tryck hade lättat för att till slut växa ihop till dagens Aspöja. (namnformen öja är en gammal pluralform och betyder just öarna)

Från istid till nutid lyckades professorn emeritus Klas Sandell föra sina lyssnarskaror under en timslång vandring. För nutiden var det en positiv utveckling av Aspöja, som han förutsåg, där han bl a pekade på de verksamheter som visades upp på Aspöja Marknad. Han lyfte även fram den lilla befolkningsökning som nu skett efter decennier av krympande öbefolkning. Foto: Wiwi Samuelsson

Utvecklingen från de första fiskarnas och jägarnas ankomst till Asp-öarna och etableringen av jordbruk och boskapsskötsel under medeltiden, beskrevs målande medan åskådarna kunde blicka ut över vanhävdade åker- och betesmarker, som under tidigare generationer utgjorde öns högst skattade odlingsområde. Professorn emeritus i kulturgeografi påminde om vikten av att idag hantera sådana områden med största eftertanke så att inte stora kulturhistoriska värden går förlorade.
– Och det betyder inte stopp för all utveckling, poängterade Klas Sandell, utan att tänka efter innan man gör ingrepp i kulturlandskapet och välja att göra förändringarna där de skadar minst. För landskapet på Aspöja har alltid förändrats, konstaterade Klas Sandell, och förändringarna kommer att fortsätta.

Aspöja Vingård bjöd på provsmakning

Till förändringarna av skärgårdslandskapet hör onekligen de ca 1200 stockar av druvan Solaris som breder ut sig i ett område mitt på ön. Det är Aspöja Vingård, som under marknadsdagen passade på att visa upp sina odlingar och bjöd på provsmakning av förra årets produktion – ett torrt och friskt vitt vin. Förra året gav 250 flaskor och vinmakaren Jonny Lejonstål uppskattade att även årets skörd kommer att ge lika mycket. Men dit är det fortfarande en lång väg att gå. Än så långe hänger druvorna små och hårda och kräver både sol och värme, liksom beskärning och täckning med nät mot hungriga fåglar, möss och sorkar, innan de kan plockas i september.

– Hade jag vetat hur mycket arbete det kräver, vet jag inte om jag hade planterat mitt vin, skojar Jonny Lejonstål när han demonstrerar för marknadsdagens besökare hur stockarna beskärs för att gynna de största och lägst hängande klasarna.

Någon försäljning av ”Aspöjas vita” var det än så länge inte fråga om men visionen är ”att ta emot besökare och sälja mat och vin på vingården om några år”, skriver Aspöja Vingård på webbsidan Goda drycker som samlar branschens nyheter och tjänster.

Stefan Sandell är numera pensionerad fd
grafisk formgivare och kan ägna sig åt det han gillar mest. Dit hör att måla vackra bilar i akryl.

Konst vid Kyrkhälla och i bygdegården

Konsten hade också sitt utrymme på Aspöja Marknad. Förutom Boel Mårtenssons, sedan länge etablerade Galleri Sjöboden vid Kyrkhälla, hade Stephan Söderholm – Göteborgare med rötter på Aspöja och sommarboende på ön – öppnat ett mera tillfälligt galleri i bygdegården. Stephan har egentligen målningar av gamla fina bilar som sin specialitet, men till utställningen i den f d skolsalen hade han också tagit med ett antal akrylmålningar med motiv från trakten, exempelvis av fyrarna på Kopparholmarna västra och Jungfrusalen och Kejsaren (ovan).