Jag hittade en boj – eller är det en fender?

Publicerad 24-09-04

Text och bild Lotta Lanne

Jag hittade en konstig boj av plast, uppslängd på land vid bryggan på Gröskär, ett stycke sydost om Aspöja i St Annas yttre skärgård.

Den var cirka 1 meter lång och ganska tung. Vad används den till? Är det en fender till ett stort fartyg? Eller boj av något slag? Ytan var ganska hård. Inte eftergivlig som en fender.

Det fanns en text inpräntad på bojen. En googling visade att firman tillverkar utrustning för musselodlingar. Men vi har väl ingen musselodling här i närheten, var min första tanke? Här ska inte bojen skräpa i alla fall, så jag lastade den i gummijollen för transport till hemmahamn och vidare till returpunkten.

Bojen var ganska tung och klumpig. Den kunde inte lastas på segelbåtens däck, så jag lade bojen i släpjollen för transport till hemmahamn.

Men under seglingen till Snedskär, som ligger nära Arkösund, kom jag att tänka på att det visst finns en musselodling i St Annas skärgård. Nordost om Inre Kärrö i Missjö naturreservat finns en musselodling som ArkipeLaget har skrivit om i januari 2023

Mats Emilsson på Vänsö arbetade med musselodlingen under ett antal år med start 2015. Jag kontaktade Mats och frågade om bojen tillhörde musselodlingen vid Inre Kärrö. Jo, det gjorde den nog. Vi kom överens om att det vore bra om bojen kunde återbördas till odlingen. Eftersom Mats hade en båt på reparation på Arkö varv erbjöd jag mig att ta bojen dit, så att den kunde transporteras till Vänsö när han hämtade sin båt.

Nästa dag gjorde jag en liten utflykt med båtklubbens Askeladden segelbåt. Bojen fick återigen en liten seglats, nu för att lämnas till rätta händer.

Musselodlingen vid Inre Kärrö

Inre Kärrö ligger norr om Yttre Olsön i Missjö naturreservat. Odlingen Ingick i EUs Interreg-projekt Baltic Blue Gowth https://interreg-baltic.eu/project/baltic-blue-growth/ som löpe från våren 2016 till våren 2019.

Interreg-projekt inom EU syftar till att regionala och lokala myndigheter och organisationer ska samarbeta för att utveckla hållbara lösningar för regional utveckling. Projektet Baltic Blue Growth syftade till att starta fullskaliga blåmusselodlingar i södra Östersjön. Sex nya odlingar byggdes, varav Kärröodlingen var en. 18 samverkansparter runt södra Östersjön var inblandade och projektägare var Region Östergötland. Total budget för Baltic Blue Growth var 4,6 miljoner Euro.

Genom projektet ville man undersöka förutsättningarna för att förbättra havets vattenkvalitet och producera foder till fisk och fjäderfä i stället för att använda fiskmjöl och importerad soja. Man ville också stimulera nya näringar i skärgårds- och kustområden. Manualer och råd kring musselodling i Östersjön producerades.

De sex odlingarna inom projektet Baltic Blue Growth finns vid Inre Kärrö i St Anna skärgård, vid Byxelkrok, vid Musholm i Danmark, vid Kiel i Tyskland, vid Liepaja i Lettland och vid Ormsö i Estland. Olika odlingstekniker och förhållanden testades för att stimulera kommersiell musselindustri i Östersjön. Kartan är hämtad från Submariner Network

Organisationen Vattenbrukscentrum Ost byggde upp och drev musselodlingen vid Inre Kärrö från och med 2016, då odlingen byggdes, till början av juli 2024 då ny ägare tog över. Projektledare på Vattenbrukscentrum Ost var Jason Bailey. Sommaren 2023 övergick Bailey till ny anställning på Landsbygdsnätverket som drivs av Jordbruksverket. Mats Emilsson, som bor på Vänsö, byggde upp och skötte odlingen fram till sommaren 2023.

Efter noga överväganden valdes ett vattenområde nordost om Inre Kärrö till en fullskalig musselodling. Man tittade på salthalt, vattendjup (minst 10m), våghöjd, isens påverkan, strömmar och inverkan på det rörliga friluftslivet. Området nordost om Inre Kärrö ligger inom ett naturskyddsområde som ägs av Naturvårdsverket. Där finns ett strömmande vatten med ett vattendjup på 18-20 meter. Salthalten är 0,6 promille. Odlingen ligger nordost om Inre Kärrö där isen på våren inte bör skada eftersom förhärskande vindar kommer från sydväst. Östra sidan av Inre Kärrö används inte heller så mycket av det rörliga friluftslivet.

Odlingen består av 16 stycken ”långlinor” som är 150 meter vardera. De är fastlagda i bergöglor i land och i tre ton tunga cementblock på botten. Långlinorna hålls uppe av bojar. I långlinorna hänger odlingsrep i slingor 10 meter ner i vattnet. Repen är av typen ”christmas tree” som ger stor påväxt av musslor. På varje långlina hänger omkring 1 500 m odlingsrep. Totalt har 24 km rep lagts ut. Mussel-larver finns fritt i allt vatten i södra Östersjön på våren. De sätter sig fast i odlingsrepen och växer till under två somrar innan skörd. Musslorna lever på alger och plankton i vattnet.

Odlingsrepen lades ut våren 2016 och skördades första gången i december 2017 och våren 2018. Skördeutrustning skaffades med Lova-bidrag från staten och bidrag från Region Östergötland. Vid skördningen dras odlingsrepen genom en maskin som borstar av musslorna som samlas in i säckar. Första skördeomgången gav 80 ton musslor. Det var betydligt mer än vad man räknat med. En del av skörden gick till SLU för tester för att göra foder av det. Resten skickades till Tekniska verken i Linköping för biogasutvinning. Några gånger efter 2018 har musslor skördats med stöd från Sveriges Lantbruksuniversitet till försök med djurfoder.

I början av juli tog jag en segeltur till Kärrö-odlingen för att se hur den ser ut. Ön i bakgrunden är Inre Kärrö. Odlingsområdet är markerad med gula prickar. En mängd bojar av olika slag är synliga. En del av bojarna är av samma modell som jag hittade i yttre skärgården. En del bojar har en skarp röd färg. Några av dem hade slitit sig och låg på skär och öar i St Annas skärgård. De nya ägarna av odlingen hälsar att de bojar som slitit sig är återhämtade.

Ecopelag har tagit över musselodlingen vid Inre Kärrö

Odlingen och skördeutrustningen har övertagits av föreningen Ecopelag som startades och drivs av marinbiologerna Martin Reutgard och Martin Karlsson och några medarbetare. Ecopelag är en icke vinstdriven förening som drivs av visionen ”att genom innovation och konkreta åtgärder påskynda återhämtningen av en livskraftig Östersjö och säkerställa ett hållbart nyttjande av dess resurser”.

Ecopelag driver ett antal större odlingar från Stockholms- till Kalmar län. En mängd samarbetspartners är inblandade.

Apotea och hemleveransföretaget Premo stöttar Ecopelag med insamlade medel som ett led i deras miljöarbete. Efter tre år har nästan 8 miljoner kronor samlats in. Pengarna har använts till en ny odling vid Hasselö i Västerviks kommun och till delfinansiering och underhåll av odlingar utanför Dalarö och Trosa. Från och med i år används pengar från Apoteas insamling även till underhåll och drift av odlingen vid Inre Kärrö.

Apoteas ägarbolag Laulima har som huvudägare köpt den nerlagda fiskfabriken i Västervik. Ecopelag disponerar en del av fabriken och utvecklar foder till sällskapsdjur i en första etapp.

Det tog flera år för juristerna på Region Östergötland att juridiskt klara ut övertagandet av odlingen vid Inre Kärrö. I början av juli 2024 var övergången klar. Redan hösten 2023 skördade Ecopelag en eller två långlinor vid Inre Kärrö, främst för att förhindra att odlingsrepen skulle sjunka alltför djupt ner. Musslorna har använts till att utveckla produkter i fabriken i Västervik.

– Att överta en gammal musselodling innebär att kostnader övertas, berättar Martin och Martin för oss på ArkipeLaget, när vi träffas i ett Teams-möte i slutet av augusti. Alternativet att ta bort odlingen skulle kosta mycket. Kärrö-odlingen har några år på nacken och vi måste nu se över speciellt bojarna och deras fastsättning. Det blir en hel del slitage på sådant när de ligger vid vattenytan och utsätts för sol, vind och is.

Ecopelag kommer att skörda sina odlingar i höst, med början i norr och går sedan söderut. Kärrö-odlingen beräknas skördas under 5 – 10 veckor med start i vecka 40.

Så här går skörden av musslorna till

För att minska risken för algtoxiner i musslorna skördas de inte under sommarmånaderna. Som en tumregel bör musslor endast skördas under månader som har ett R i namnet. Prover tas hela tiden så att musslorna inte innehåller toxiner.

På en arbetspråm finns en speciell borst-anordning som odlingsrepen förs upp i. Musslorna tas bort från odlingsrepen och samlas upp i storsäckar om 500 kg vardera. När musslorna skördas sluter de sig snabbt, och på så sätt är musselköttet ganska skyddat. Men det gäller att snabbt transportera säckarna med lastbil till fiskfabriken i Västervik där det finns frysar och utrustning som tillverkar musselprodukter.

Martin och Martin är själva med vid skördningen av musslorna men de hyr också in mycket hjälp. De hälsar till ArkipeLaget att de gärna vill ha kontakt med sjövant folk i vår skärgård som kan hjälpa till med skördningen.

Musslorna blir ”Sjötugg”

En första produkt från Ecopelag har nyligen kommit ut på marknaden under varunamnet Sjötugg. Via Apotea.se kan frystorkade godbitar för hund köpas.

– Hundar älskar bitarna, berättar Martin och Martin på Ecopelag. I höst lanseras också ett musselgranulat som kan strös på hundens mat så att den blir mer aptitlig och näringsrik. Musslor är rika på omega–3–fetter och innehåller alla essentiella aminosyror.

Ecopelag jobbar på att få fram ett helfoder för husdjur och att få ut musselskalen i en jordförbättringsprodukt.

Så småningom vill de att musselmjöl ska användas till foder till fiskodlingar, höns- och grisuppfödning. Idag används fiskmjöl som har fiskats på ett ohållbart sätt och proteinkällor från ohållbara sojaodlingar. Tyvärr är dessa produkter billigare idag, men Ecopelag arbetar på att få ner kostnaden för musselprodukterna genom att skala upp produktionen.

Planer finns på att fiskfabriken i Västervik ska bli en hub för framtidens sjömat med bland annat fisk- och musselodlingar.

Finns miljögifter i musslorna?

Toxiner från alger i vattnet har man kontroll på genom att skörda under vintermånaderna och tester utförs kontinuerligt.

Halterna av miljögifter såsom tungmetaller och organiska gifter är mycket låga i musslor från odlingar eftersom de växer i fritt strömmande vatten. Musslor som ligger på botten tar dock upp miljögifter. Musslorna ligger långt ner i näringsväven och de är unga när de skördas. Halterna av miljögifter ligger under gränsvärdena, berättar Ecopelag. Musslorna är inte så feta, men är mycket näringsrika.

Musslornas klimatpåverkan är också mycket liten jämfört med andra proteinkällor som kött, fisk, mjölk och ägg.

Hur mycket näring tar musselodlingar upp?

Det släpps ut alltför mycket näring i Östersjön. Sverige har ett åtagande genom Helcom att minska landets utsläpp med cirka 300 ton per år.

När musslor skördas kommer näringsämnen upp på land. Varje ton skördad mussla innehåller 0,7 kg fosfor. En musselodling av Kärrös storlek, som skördar i genomsnitt 40 ton musslor per år, renar Östersjön från 28 kg fosfor. Det krävs därmed cirka 10 000 odlingar av Inre Kärrös storlek för att ta upp hela minskningen enligt Helcom-överenskommelsen. Men tillsammans med många andra åtgärder, främst inom jordbruket, har en ökande mängd musselodlingar en betydelse.

Ejdern är en konkurrent

Ejder lever på blåmusslor. De konsumerar stora mängder och kan länsa musselodlingar om de ligger där ejder trivs.

– Odlingar som ligger nära flata hällar där ejdrarna vill vila är i riskzonen, berättar Martin och Martin på Ecopelag. Återigen är placeringen av odlingar en viktig faktor för att lyckas med god och nyttig skörd.

Framtiden för Kärrö-odlingen

Ecopelag har för närvarande inte planer på att utöka odlingen vid Inre Kärrö. De ska först följa odlingen under en tid, och ta prover av olika slag. Vattnet i St Annas skärgård har förhöjda näringsvärden. När musslorna växer avger de avföring som innehåller näring. Det betyder att lokalt blir det en förhöjd näringsbelastning. Om vattnet kring odlingarna strömmar fritt och odlingen inte är alltför stor spelar det inte så stor roll. Men det finns bättre lägen för nya odlingar i Södra Östersjön som Ecopelag nu tittar på. Till exempel i Trosa skärgård, i närhet av Askö. Där är förutsättningarna bättre.

Utvecklar odlingar ett stycke ner i vattnet

Ecopelag arbetar med att bygga odlingarna tre meter ner i vattnet. Dels blir det mer ”estetiskt” i skärgården. Endast de gula markeringsbojarna blir synliga. Dels blir det mindre slitage på linor, rep och bojar. Ett stycke ner i vattnet rör sig vattnet mindre. Men skötseln blir svårare genom att odlingen behöver kompenseras med vikter för att hållas på lagom nivå allteftersom musslorna växer till. Dels krävs en mer komplicerad skördeutrustning. Ecopelag har startat ett samarbete med OX2 som planerar flytande vindkraftverk i havet mellan Gotland och Öland. De utreder möjligheten att samutnyttja vindkraftsområden till havs. Eventuellt kan vindkraftverkens fundament utnyttjas. Även fartyg och arbetskraft.

Vi önskar Ecopelag lycka till

Det vore bra om musslor från Östersjön kan hjälpa till att rena vattnet och ersätta ohållbart fiske och importerade varor. Mussel- och fiskodlingar skapar dessutom arbetstillfällen i skärgårdar och vid kuster. Ecopelag utvecklar också en ny typ av odlingsrep där förhoppningsvis återvunnen plast från skräp i haven ska användas.