Professorn – vart tog du vägen?

Publicerad 2023-04-14

Hallå professorn – vart tog du vägen? Vi saknar dig! Visserligen har din flytt från Skedholmen minskat antalet riktigt långa hemresor för dem som bor längst bort på Estelles rutt – det blev en himla omväg när du gick ombord – men det väger inte upp dina uteblivna skärgårdsbilder, berättelser om upptäcktsfärder till de yttersta skären och dina kunskapsspäckade böcker. Så hallå – vart tog du vägen Johan Thyberg och vad skriver du om idag?
– Jo, jag saknar Östgötaskärgården ibland men det är vackert här också, svarar Johan Thyberg, från sin ”nya” ö – Sågskär – 10 distansminuter öster om Dalarö i Stockholms skärgård.
För det var där han hamnade i sitt sökande efter ett lite närmare och bekvämare skärgårdsställe. Och att skriva har han inte riktigt haft tid med för han har varit upptagen med att riva två gamla bodar och påbörja bygget av en gäststuga och en ny sjöbod

J
Johan Thyberg, pensionerad professor i cell- och molekylärbiologi, hann bli en välkänd profil i både Arkösund och hela Östgötaskärgården under de17 år som han bodde som enslingen på Skedholmen. För ensling var han knappast – tvärtom. Han seglade runt bland både öar, fyrar, folk och fåglar och undersökte allt som kom i hans väg. Och sedan delade han med sig av allt i sina egenproducerade böcker späckade av bilder och berättelser.

– Så mycket bekvämare är det kanske inte här på Sågskär, konstaterar Johan Thyberg. Det är ett litet 50-talshus men det räcker gott åt mig och den här vintern har jag kunnat vara här ute nästan hela tiden. Det är bara några enstaka dagar då och då som jag har varit i min lägenhet i Stockholm. Här i ytterskärgården har det inte varit någon is och bara för några kortare perioder har det varit lite tunn is in emot Dalarö, som är mitt nya Arkösund, min landningsplats på fastlandet. Dit tar det bara en halvtimme så det är inga problem men bränslekostnaderna börjar bli dryga; båten är större än den jag hade nere i Östgötaskärgården, har en rejäl hytt med värmare och drar en liter distansen…

Även om det inte hittills har blivit några böcker om den ”nya” skärgårdens fyrar och gamla segelleder så finns det mycket intressant i omgivningarna. Närmsta grannö är Gillinge, där ett stort och känt skärgårdshemman med gamla anor – Gillingehemmanet – har dragit till sig Johan Thybergs intresse och han har börjat nosa på det. Lite längre ut åt nordost breder flera naturreservat ut sig – Bullerö, Långsviksskär och Biskopsö – så storartade naturvärden helt i klass med Sankt Annas lär inte fattas.
– Den sista familjen som brukade Gillingehemmanet hade tolv barn och dessa byggde alla en gång i tiden sommarhus på öarna omkring så där kryllar idag av barnbarn och barnbarnsbarn till de sista brukarna; många av dem väldigt intresserade av jakt, fiske och skärgårdsliv, berättar Johan Thyberg.

En av Johan Thybergs bilder från den tid då han fortfarande bodde på Skedholmen utanför Arkö.

Dessutom pågår sedan länge arbetet med att bilda en ny marin nationalpark där bl a de nuvarande naturreservaten kommer att ingå och det innebär att området också kommer att bevaras och vårdas för framtiden. Men precis som när Naturvårdsverket försökte bilda nationalpark i Sankt Anna (läs mera om det här) så möts planerna med misstänksamhet från en del av de äldre fastighetsägarna som oroar sig för att få sina jakt- och fiskerättigheter inskränkta, berättar Johan Thyberg.

Någon ”nostalgitripp” till Arkösund och Sankt Anna står inte på Johan Thybergs aktuella agenda men han håller regelbunden kontakt med sina gamla grannar på Arkö så ingen ska bli helt paff om han en dag ännu en gång går ombord på Estelle.

Du hittar titlar på några av Johans skärgårdsböcker på vår länksida.