Publicerat 2021-10-01
På sluttningen ner mot sjön, bland glesa tallar och alla med altanutsikt mot vattnet, ligger 36 röda stugor i Mons Skärgårdsby på Norra Finnö. Det är de två första av tre bostadsrättsföreningar som skapats under de senaste sex åren och som erbjuder en kombination av ägande och hyrande. I år har ytterligare 11 hus och ett lägenhetshotell tillkommit på det område som tidigare var en populär campingplats. ”Det var ett steg för oss för att få till en bättre åretruntverksamhet”, förklarar Petra Johansson som tillsammans med maken äger och driver skärgårdsbyn.
Den som köper ett hus på Mon får ett vinterbonat hus med två sovrum, badrum och ett vardagsrum och kök med öppen planlösning och stora fönster som vetter mot uteplatsen/altanen. Tomten runt huset har miniformat – 1,5 meter och marken mellan husen betraktas som parkmark och är tillgänglig för alla och envar.
-Jag är så nöjd med att sakna tomt, skrattar en av de boende som fikar med en granne på altanen. Jag har en hel villaträdgård hemma i Norrköping att ta hand om och det är så skönt att komma hit och slippa klippa gräs och rensa ogräs!
Sextio procent av husägarna hyr ut
De gemensamma grönytorna mellan husen ansvarar bostadsrättsföreningen för och den köper i sin tur tjänsten från Petra och Mattias Johansson. De sköter även den uthyrningsverksamhet som är knuten till bostadsrätterna. Som ägare till ett hus på Mon kan man välja om man vill disponera huset för sig själv året om eller om man vill ställa det till uthyrningsverksamhetens förfogande under de tider då man inte själv är där. Ca 60 procent av husägarna har i dagsläget valt att hyra ut sitt hus och det innebär att de får 65% procent av hyresinkomsterna medan resten går till Skärgårdsbyn AB, som ansvarar för alla huskontroller vid in- och utflyttning, städning, utdelning av incheckningsmaterial, marknadsföring och hela administrationen.
Inga ”fönstertittare” trots 1,5-meterstomt
Men hur funkar det, undrar vi från Arkipelaget. Hur känns det att ha folk rännande 1,5 meter från husknuten och köksfönstret när man äter frukost? Och spelar det någon roll om grannen hyr ut eller har huset för sig själv?
– Där jag bor – i den äldsta delen av området som lutar ganska brant ner mot sjön – är det ingen som kan vara ute och gå för sitt nöjes skull, försäkrar en av damerna på altanen. Där är det så stenigt och ojämnt att ingen lockas till promenader…
Inte heller bostadsrättsinnehavarinnan nere på det nybyggda och planare området har irriterats av några ”fönstertittare”. Däremot tvärsar folk otvunget över gräsmattorna mellan husen när de går till och från receptionen, affären, sjön och restaurangen men det är knappast störande. Störande kan det emellertid bli när tillfälliga hyresgäster inte visar hänsyn mot sina grannar.
De flesta hyresgäster visar hänsyn
– De flesta hyresgäster vet inte att en del av oss äger husen och disponerar dem under hela året och en del visar ingen som helst respekt. Häromsistens var det exempelvis ett bröllopssällskap här där några av gentlemännen hade svårt att hitta hem till rätt hus och hamnade på vår altan…
Petra Johansson har inte upplevt några större konflikter mellan husägare och hyresgäster.
– Det är klart att det bland stora mängder turister alltid finns några få som beter sig mindre bra, men så är det nog på alla större anläggningar. Jag uppfattar inte att detta är ett stort problem. De som köpt hus här har ju redan från början vetat att det kommer vara andra gäster som hyr husen/rummen och att turisttrycket är stort under sommarmånaderna.
Några tecken till att många har ångrat sitt val finns inte heller. De första husen byggdes för sex år sedan och bara 5-6 hus har under den här tiden varit till salu. När husen köptes kostade de mellan 1,7 och 2,4 miljoner kronor och de som sålt har hittills inte förlorat på affären, konstaterar Petra.
Tungt – men nödvändigt – att lägga ned husvagnscampingen
En del lessna fd Monturister finns emellertid numera på annat håll. Det är husvagnsägare som tidigare njutit och uppskattat sina somrar på campingen i Mon. I år är det sista året som några få långliggare haft möjlighet att vara kvar med sina husvagnar i utkanten av det nya stugområdet.
– Ja, vi vet att många husvagnscampare har gillat Mon och det var tungt att meddela dem att vi skulle välja att lägga ned campingen. De har haft 3 år på sig att hitta andra smultronställen, och för oss var det enda möjligheten för att förverkliga vår vision sedan många år. Vi brinner för en levande skärgård och med fler stugor och hotellet med 20 lägenhetsrum, kan vi förhoppningsvis skapa en helhet och en åretruntverksamhet, som också kommer de fastboende till godo. Då måste vi kunna erbjuda ett boende med hög standard för att exempelvis kunna driva konferensverksamhet under hela året. Övergången till stugor och lägenhetshotell har även visat sig mera lönsamt för restaurangen nere vid sjön (bilden ovan).
Autohandel som service och mötesplats
En ”nyhet” som är inne på andra året är den åretruntöppna autohandel som finns i anslutning till receptionen. Den utgör också en del i ambitionen att skapa helhet och ses tills vidare främst som en ren serviceåtgärd och en naturlig mötesplats snarare än en viktig inkomstkälla. ArkipeLaget blev nyfikna på den här nya sortens ”affärsverksamhet” och hoppas få återkomma vid senare tillfälle för att titta närmare på hur det funkar.
Publicerat 2021-10-01