Publicerat 2021-10-05
En tur till Tyrislöt i septembersolen väckte många tankar och frågor och bjöd på mycket spännande! Från möte med tyska kajakentusiaster som provianterade hos Gunvor Larsson på Sankt Anna Kajak t.v. innan de lade i sina smala farkoster vid bryggan, över ”husvagnsbyarna” mellan tall- och lavklädda höjder vid Tyrislöts Camping till flermiljonsommarvillorna i, det närmast till park gallrade, skogsområdet vid Gäddvik och myllret av identiska röda stugor med sjöutsikt på minitomter i Mon.
Däremellan kunde vi äta belgiska våfflor med sylt och grädde vid Lagnöströmmen och köpa gammaldags fönsterhakar hos grannen med det kombinerade urmakeriet och byggnadsvårdsbutiken. I Tyrislöt kunde vi fördjupa oss i det förgångna i Skärgårdsmuseet och därefter försöka se in i framtiden genom att studera omgivningarna med Söderköpings kommuns fördjupade Vision Tyrislöt för ögonen. (Du kan få exempel på vad Skärgårdsmuseet kan bjuda här: Vardagsmat vid förra sekelskiftet)
Imponerande magasin i båtparadiset vid Uvmarö
På väg från Tyrislöt slingrade vi oss fram till båtfolkets skyddade hamn med 90 hyrda båtplatser och 20 platser för båtgäster vid Uvmarö. Dess värre kom vi för sent på året för att kunna njuta en kopp kaffe i det imponerande – från Herrborum flyttade och här återuppbyggda – timrade trevåningsmagasinet t.v. Vi fick nöja oss med att kika in genom de handgjorda ojämna fönsterglasen och bara skymta försäljningen av fårskinn och lokalt hantverk i dunklet.
Halvvägs till Mon kunde vi senare titta in till Motala kommuns sommarhem och konstatera att det, trots att Coronan lagt det i träda, såg välklippt ut. Men någon människa stötte vi inte på som kunde kasta ljus över ryktet som nått oss, att Motala kommun helst vill sälja hela härligheten. Även Edgars på Lagnö gamla hus i original var obemannat och vi kunde bara spankulera runt i trädgården och bland ekonomibyggnaderna och läsa om gården på informationstavlorna.
All sommarfritid har sitt pris – OLIKA pris
Över en välmatad pizza i eftermiddagssolen på Båthusets Bistro i Mon filosoferade vi över allt vi sett och upplevt och över de olika sätten att njuta av fritiden i skärgården. För 25 kronor kan du lägga i din egen kajak hos Gunvor Larsson och paddla ut i naturen med tält och medhavd proviant. För 1 700 kronor kan du hyra en tvåmanskajak för en vecka.
Hos Lotta Rosell på Tyrislöts Camping t.v. kan du ställa upp din husvagn eller slå upp ditt tält under en vecka för 1 800 –2240 kronor beroende på säsong och om du vill ha el eller ej. Att hyra en stuga med plats för fyra personer kostar 700 kr/natt.
En båtplats i Uvmarö hamn kostar mellan 3700 och 7900 kr (beroende på båtens storlek) för en säsong men för kortare besök finns en gästhamn.
Även på Mon finns båtplatser att säsongshyra – lite billigare än i Uvmarö – 3 000–6 600 kr – liksom möjlighet att gästa hamnen för 540 eller 960 kronor för en vecka beroende på säsong.
Att hyra en av stugorna på Mon går loss på 7 800–9 900 kr under en vecka i september och vill du äga en sommarbostad i Gäddvik får du vara beredd att punga ut med 2,6 – 7 miljoner kronor (enligt senare års försäljningar).
Skärgårdens skönhet, lugnet och ron är gratis
Förutom prisskillnaderna mellan olika alternativ är det också stora skillnader i bekvämligheter och service. Från ett minimum av bekvämligheter med vattenkran ute, torrdass och gemensamhetsanläggning med dusch-, tvätt- och matlagningsmöjligheter, våningssängar och medhavt sänglinne till full hushållsutrustning (även vitlökspress ingår påstod någon), möbler, tavlor, sängkläder, vatten, el, luftvärme, AC, wifi, bastu, dusch, bredband, disk- och tvättmaskin, braskamin, grillplats, sjöutsikt, swimmingpool, dubbelgarage, affär, café- och restaurangverksamhet med hembakat och fullständiga rättigheter och justerbart glasräcke runt altanen (räcket av dubbla glasskivor kan med en enkel knapptryckning hissas upp och bli dubbelt så högt och fungera som vindskydd) samt ett rikhaltigt utbud av aktiviteter som uthyrning av cyklar, kajaker, SUP-brädor och båtar av olika slag, guidade turer i skärgården, säl- och örnsafari, fiskeutflykter, bad i tunnor och på bastuflotte, vandringsleder och motionsslingor, padelbanor och tennisplaner, sol, bad och lek.
Lägg därtill skärgårdens skönhet, lugnet och ron och den avstressande miljön som är gratis!
Det enkla och billiga bort – det dyra och resurskrävande in
Det finns förstås ett samband mellan bekvämligheter och service och vad det kostar. Och det finns ett lika självklart samband mellan sättet att njuta fritiden i skärgården och resursförbrukningen och den hållbara framtid världen och vi har lovat barn och barnbarn att försöka fixa till. Fast där finns inga enkla ”prislistor” att titta i…
Men den UTVECKLING som kan anas på Norra Finnö verkar INTE gå i resursbesparande riktning. Tvärtom – de enklare, billigare och mindre resurskrävande (eller t o m resursskapande när det gäller skogsområdena…) fritidsalternativen hotas – trots att de är högt älskade av stamgäster som är nöjda med enklare standard – av allt mer påkostade och resurskrävande faciliteter som samtidigt hamnar utom räckhåll för folk med magra plånböcker.
¤ I Tyrislöt lägger den svårgripbara fördjupade Vision Tyrislöt en död hand över delar av familjecampingen där kommunen istället tycker att det ska vara tätt bebyggt med restauranger, radhus och bodar mm. Dessutom är kommunens försäljning, till arrendatorn sedan 25 år tillbaka, av andra delar av campingen överklagad av ett turistföretag som bjuder över försäljningspriset med ytterligare en dryg miljon och därmed hävdar att kommunen sålt för billigt.
¤ Motala kommuns sommarhem Nedre Gränsö– en gåva från Föreningen Barnens Dag till Motalas behövande barn överväger kommunen att sälja till högstbjudande. De undersöker just nu möjligheterna att exploatera gården. Läs mera i Kollo eller miljonvillor på Nedre Gränsö?
På fastigheten Gäddvik t.h. är två skogsområden redan styckade i närmare 40 spatiösa tomter och bebyggda med sommarhus/villor som säljs för mellan 2,7 och 7 miljoner kronor. Nu i augusti gav kommunen klartecken till nästa exploatering på Gäddvik – denna gång väster om vägen mot Tyrislöt där ytterligare 40 hus planeras.
På fastigheten Ekö nordväst om Gäddvik gavs planbesked för byggnation av 20 hus för ett drygt år sedan och detta på ett område som enligt ärendebeskrivningen ”består av naturskog med höga värden”, är klassad som nyckelbiotop av Skogsstyrelsen och har högsta klassningen i Söderköping kommuns naturvårdsprogram och betecknas som ”Område av högt naturvärde i ett nationellt perspektiv”. Trots det och trots att ägaren olagligt avverkat skog inom området förklarade plan- och bygglovschefen att ”Planförslaget överensstämmer med intentionerna i gällande översiktsplan.” Fatta logiken i det den som kan!
Ännu längre norrut i Skärgårdsbyn Mon är de 36 stugorna kompletterade med ytterligare 11 hus och ett lägenhetshotell på det område som tidigare var campingområde. Läs mera i artikeln Stugor tar över camping på Mon.
För det obebyggda skogsområdet på södra delen av Marö gav kommunfullmäktige lagom till jul 2018 klartecken för en styckning av 22 tomter för byggnation av sommarhus/villor. Trots att Marö varken var en ”nod” enligt kommunens översiktsplan eller utmärkt för bebyggelse, förklarades exploateringen ”i enlighet med intentionerna i översiktsplanen”.
Hur ska utvecklingen gå vidare på Norra Finnö? Det måste vi fråga politikerna i Söderköping…