Publicerad 2024-08-21
Varje surströmmingspremiär verkar utlösa samma nymornade och förvirrade diskussion om sillkvoten och trålfisket. Så ock detta år och nu triggad av att Axfood – som bl a driver Willys deklarerat att de inte tänker sälja någon surströmming i år eftersom Världsnaturfonden (WWF) har rödlistat Östersjöströmmingen. Rödlistningen är i sin tur motiverad av att WWF säger att strömmingen i Östersjön håller på att försvinna. Detta samtidigt som EU:s vetenskapliga råd (ICES) föreslår ÖKADE fångstkvoter för 2025!!!
Åsa Domeij, exspråkrör för Miljöpartiet, är numera hållbarhetschef på Axfood och menade i Studio Ett att Sveriges och Finlands regeringar skulle kunna stoppa det storskaliga trålfisket norr om Åland och därmed rädda surströmmingen. ArkipeLaget blev rent förvånat och ringde Åsa för att fråga: Och HUR skulle det gå till?
Till att börja med måste vi klara ut att WWF inte har rödlistat strömmingen NU I ÅR. Det gjorde de förra året och då hänvisade de bl.a. till att EU-kommissionen föreslagit fiskestopp för Östersjöströmmingen. Det var alldeles sant DÅ (fiskeministrarna dissade senare förslaget) men NU har inte kommissionen lagt något sådant förslag. Däremot har deras vetenskapliga råd – ICES – lämnat sina förslag till fångstkvoter för 2025. Där har de föreslagit ÖKADE kvoter för centrala Östersjön eftersom de bedömer att strömmingsbeståndet blivit större efter en lyckad lek 2022. För Bottenhavet har de inte lämnat något förslag alls – det är uppskjutet i avvaktan på att en fördjupad studie av förhållandena där ska bli färdig.
”Bra om det sätts press på regeringen”
När Willys nu vägrar sälja surströmming är det baserat på förra årets rödlistning av WWF.
– För oss är det en fråga om principer, berättar Åsa Domeij. Vi har bestämt oss för att inte sälja någon rödlistad fisk. Vi säljer t.ex inte heller ål eller svenska räkor och vi kan inte börja göra undantag i vissa geografiska områden för att norrlänningar älskar surströmming, Blekingeborna vill ha rökt ål och västkustborna gärna äter räkor.
– Sedan vore det väl bra om vårt ställningstagande kan leda till att det sätts större press på regeringen för att faktiskt göra något för att rädda strömmingsbestånden i Östersjön. Idag är ju vår fiskeminister Peter Kullgren snarare bromskloss än pådrivande när det gäller att stoppa det storskaliga trålfisket eller minska fångstkvoterna. När EU-kommissionen förra året förslog nollkvot för strömmingen gick Sverige emot.
-Jag förstår faktiskt inte varför man värnar så om det storskaliga industrifisket i Östersjön – jag kan inte tro att det är så betydelsefullt för de stora västkusttrålarna att de skulle gå under om de inte fick fiska strömming i Östersjön…
”Jag har aldrig sagt att det är enkelt”
Åsa Domeijs påstående i Studio Ett att Sveriges och Finlands regeringar på egen hand åtminstone skulle kunna stoppa trålningen efter strömming i havet norr om Åland bygger hon på att det bara är finska och svenska båtar som fiskar i området. (Merparten seglar under finsk flagg varav ett par har estniska ägare) Bleve de förbjudna att tråla så skulle mycken strömming vara vunnen, menar Åsa Domeij. Men frågan är om det är juridiskt möjligt att förbjuda svenska och finska fiskare att tråla på internationellt vatten? En ännu knepigare fråga är hur Finland skulle kunna övertygas om en sådan åtgärd eftersom Finland aldrig haft något intresse av minskade fångstkvoter och visat måttlig om ens någon oro för beståndsutvecklingen?
- Nä, jag har aldrig sagt att det är enkelt, påpekar Åsa Domeij, och jag har inte uttalat mig om sannolikheten att lyckas. Men det minsta fiskeministern kan göra är väl att åtminstone FÖRSÖKA!
Du kan läsa mer om fångstkvoterna för 2025 HÄR och mysteriet med att det samtidigt som EU:s vetenskapliga råd föreslår ökade sillkvoter i Östersjön, larmas om strömmingskollaps i både Bottenhavet och centrala Östersjön.