Lättare att hitta på Aspöja

Publicerat 2021-08-01

Det har blivit lättare att hitta på Aspöja, antingen man vill äta lunch, följa en naturstig ut till de fascinerande bergsformationerna på Alnö eller finna vägen till badklipporna vid Kloka Gubben. Kartor över Aspöja med vägbeskrivning har satts upp på tre ställen och tydliga pilar visar vägen till olika mål. Det är Kauko Lindstedt (t.v.), Lotta Leino och Klas och Karin Sandell som tagit saken i egna händer och stått för både jobbet och fiolerna.

Kauko Lindstedt, Stockholmsföretagare med finskt påbrå, som sedan några år tillbaka också driver uthyrningsverksamhet på Aspöja, gillar inget vidare att ”bara snacka”. Tillsammans med Lotta Leino, som driver Aspöja Grönt och de bofasta natur- och friluftsentusiasterna Klas och Karin Sandell har han helt enkelt gjort slag i saken.

– Besökare på ön har haft svårt att hitta till olika ställen och därför bestämde jag mig för att producera orienteringstavlor, som kan sitta på lämpliga ställen. Idag finns det tavlor vid nya kajen där Estelle lägger till, vid Bolagsbryggan dit många besökare till Forsmans restaurang kommer och vid Kyrkhällen. Var den fjärde tavlan ska hamna är fortfarande inte klart – markägarna måste ju ge sitt tillstånd…

– De röda ”vägskyltarna” har Lotta målat och sedan bad jag ”professorn” (Klas Sandell är professor emeritus) att hjälpa till med texterna. Karin Sandell har lagt ut och snitslat de två naturstigar som också finns utmärkta på orienteringskartorna.

Nya naturstigar snitslade i norr och väster

Naturstigen i norr leder till Alnholms naturreservat där de lagrade och omvandlade bergarterna bjuder på fantastiska former och färger på hällarna längs vattnet. Den andra naturstigen utgår från Kyrkhällen i väster där Boel Mårtensson också visar sina akvareller i Galleri Sjöboden. Naturstigen erbjuder en omväxlande vandring, som slutar vid Forsmans restaurang när vandraren blivit lagom sugen på en kopp kaffe, glass eller kanske lunch.

Till de ofta efterfrågade faciliteterna, som nu pekas ut på ”vägskyltarna”, hör torrdassen bredvid den stora sjöboden Venedig vid Östantill och vattenposten där törstiga paddlaren kan fylla på sina vattenflaskor. Allt sköts ideellt av Helén Forsman som äger Venedig.

Den som följer pilen som pekar mot GRÖNSAKER hamnar i Sveriges garanterat minsta grönsaksaffär – Lotta Leinos lilla röda bod, som kontinuerligt fylls på med primörerna för dagen förutom de inlagda delikatesserna. Alldeles i närheten finns också avtagsvägen mot uthyrningsstugorna och konferensanläggningen vid Kloka Gubben.

Dagsutflykt möjlig med Estelle av Östergötland men bara på vardagar!

Under vardagar trafikerar Östgötatrafiken Aspöja med fyra turer med Estelle af Östergötland – två på morgonen, en eftermiddagstur och en tidig kvällstur. Det är därmed helt möjligt att ta en dagstur till ön även för folk som inte har egen båt. Helgerna är knepigare; på lördagar går inga turer och på söndagar endast eftermiddagsturer som inte tillåter någon dagsutflykt. Hur tänkte Östgötatrafiken nu? Det måste vi försöka ta reda på!

Den som följer den nya naturstigen på norra delen av Aspöja når fram till naturreservatet på Alnö med de dramatiska bergsformationerna från en tid då bergveckningen pågick. Foto: Lotta Lanne