Besök yttersta skären i ny bok

Cellbiologiprofessorn sätter fokus på
djur och natur på de yttersta skären

Publicerad 2021-03-15

Han har gjort Strandhugg på öar, som en gång sjöd av liv men som nu ligger öde. Han har kryssat sig fram längs Den Gamla Kustfarleden genom Östergötlands Skärgård och dokumenterat gamla inte längre existerande lots-, fyr- och tullplatser samt de större öarna däromkring. Nu tar Johan Thyberg med oss ut till De Yttersta Skären där han på 399 sidor grottar ner sig i växter, fåglar och djur.

Johan Thyberg Foto: Johan Thyberg

Att gå på antikvariat och leta böcker om skärgård och sjöfart är en vana som Johan la sig till med redan som ung grabb när han tillbringade sommarloven på västkusten. Och vanan satt i under alla de år han hade sommarhus i Stockholms skärgård. När han sedan 2005 köpte sitt nuvarande hem på Skedholmen var det självklart för honom att börja leta efter litteratur om den nya hembygden. Det var då han upptäckte att det fanns jämförelsevis lite skrivet om Östergötlands skärgårdar.

Gör allt själv
Vad gör en pensionerad professor i cell- och molekylärbiologi, med 10 hyllmeter sjö-och skärgårdsböcker i huset, då? Jo, han sätter igång att skriva det som fattas. Och inte nog med att han forskar, läser, skriver, fotar och besöker alla de platser och miljöer han beskriver,­ han formger och sätter alla sina böcker på egen hand med hjälp av Word och några bildbehandlingsprogram. Därefter låter han Tellogruppen i Söderköping trycka böckerna, som han sedan ger ut på sin enskilda firma Strandhugg Förlag. Snacka om DIY-äventyr – som kajakutflyktsföretagen brukar beteckna de turistpaket som innebär att kunderna får paddla runt i skärgården på egen hand några dagar. (Do It Yourself)

Lär känna den unika skärgårdsmiljön
Den första boken – Strandhugg i Östergötlands Skärgård – kom 2014 och under de senaste 4–5 åren har Johan arbetat parallellt på Kustfarleden genom Östergötlands Skärgård och De Yttersta Skären.

– Det var mest en sinkadus att Kustfarleden kom ut först – 2020 – medan De Yttersta Skären dyker upp nu, för egentligen var de färdigskrivna i omvänd ordning, berättar Johan. Medan jag i de två första böckerna har haft siktet inställt på kulturhistoria så är det naturen, floran och faunan som står i centrum för De Yttersta Skären. Men jag beskriver även skärgårdshemman som några av skären hör till och hur skären brukade användas. Jag vill helt enkelt ge människor som rör sig i Östgötaskärgården möjlighet att lära känna och veta mera om den unika miljö som de har omkring sig.

Kan köpas i bokhandeln eller på Aspöja (i sommar)
För cirka en 1kr/sida kan boken bli din. Den kan köpas direkt via Strandhugg Förlag, nätbokhandlarna, i Söderköpings Bokhandel och i sommar hos Forsmans på Aspöja (gårdsbutik och sommarcafé). Priset är 300 kronor inklusive moms. Om den ska skickas som postpaket tillkommer 120 kronor.

Den första boken Strandhugg i Östergötlands Skärgård är slutsåld men bok nummer två – Kustfarleden genom Östergötlands Skärgård – finns tillgänglig.  Priset för den är 200 kr inklusive moms. Därtill kommer 80 kronor om boken ska skickas via post.

Mer information om böckerna finns på hemsidan strandhugg.com och kan även fås via E-post till adressen  strandhuggforlag@gmail.com