Det blir Sånger för folk på Aspöja 16 juni

Publicerat 2023-05-23

Fredagen den 16 juni kl 17 i Aspöja bygdegård blir det Sånger för folk och därmed – nästan – grand final på östgötadelen av Kulturrådets och Hembygdsgårdarnas jättesatsning på en kulturbygdsturné.

På detta näst sista evenemang i Östergötland  medverkar Crusellkvintetten tillsammans med pianisten Alexandre Ambec i sångerskan Kajsa Norrbys turné. Det musikaliska intermezzot kan dessutom kombineras med en matbit på Forsmans på Aspöja.

Kajsa Norrby och pianisten Alexxandre Ambec vid en konsert i Högmåla, Privat foto

– Min musik är en blandning av folkmusik, visor, gospel och allt möjligt, säger Kajsa Norrby. Ett slags modern folkmusik och med den har jag nu turnerat under snart nio månader i Bygdegårdarnas Riksförbunds projekt och min produktion heter. Sånger för folk. Jag fick ansvaret för östgötadelen av projektet, som nu är i slutspurten. Vi har genomfört workshops och konserter på ca 15 olika ställen i länet och det ska bli jätteroligt att komma ut till Aspöja längst i öster innan vi knyter ihop projektet i Hästholmen längst i väster dagen därpå. Inom hela kulturbygdsturnén ges över 500 publika evenemang runt om i Sverige av olika artister.

Sedan 2017 har sångerskan, sångskrivaren, körledaren och kulturproducenten Kajsa Norrby haft sin bas i Långrådna där kurser med sånginriktning av olika slag är huvudingrediensen i verksamheten. Men vid sidan av det ägnar sig Kajsa Norrby åt en kakafoni av andra musikaliska uttryck. Hon skriver sin egen musik och får människor att sjunga i mer eller mindre långlivade körer genom att genomföra workshops där allt lärs ut på gehör.

Kajsa har sin egen sångbakgrund i folkmusik, klassisk sång och teater och hon är också medlem i det internationella körledarnätverket Natural Voices, som jobbar för att alla ska få vara med och utveckla sina röster genom stämsång acapella på ett lekfullt och kraftfullt sätt med kropp och gehör som instrument.

Den 16 juni på Aspöja blir det emellertid ingen work shop. Aspöja Bygdegårdsförening, som står värd för arrangemanget, fruktade att det sångliga underlaget på ön inte skulle räcka till för att bilda en kör. Istället blir det konsert i skolan där Kajsa Norrby är solist och framför egna sånger ackompanjerad av pianisten Alexandre Ambec och Crusellkvintetten från Linköping.

Crusellkvintetten är en del av Östgöta Blåsarsymfoniker och tillhör Östgötamusiken. De fem musikerna – Nina Sognell, Daniel Burstedt, Adrien Philipp, Andreas From och Katarina Andersson – bildar tillsammans en av få professionella blåsarkvintetter i landet. Konserten äger rum i Bygdegården på Aspöja, dvs. gamla skolan mitt på ön. Inträdet är 150 kr och lägger man till lika mycket kan konserten kombineras med en matbit hos Forsmans på Aspöja, den lilla gårdsrestaurangen som bygger det mesta av sina kulinariska erbjudanden på lokalt producerade produkter.