Publicerad 2024-12-03
”Härmed är jag nödd och tvungen” för the greater good, skrev ägaren i ett mejl till konsultbolaget We consulting när de 2018 sökte hugade fastighetsägare, som var beredda att arrendera ut mark till den telemast som de ville bygga på Aspöja. Han tröstade sig emellertid med att masten inte bara skulle bli till förfång för det riksintressanta skärgårdslandskapet utan även ”bli ett nytt riktmärke för sjöfarare och kajaktister”.
Och på den vägen är det nu trots att många fastboende på Aspöja, liksom det dåvarande Byalaget protesterade mot bygget och föreslog att man skulle försöka hitta andra lösningar för goda telekommunikationer i det känsliga skärgårdslandskapet. Samlokalisering med den redan befintliga – lägre – masten på ön föreslogs liksom lokalisering pä annan plats där inte så många bofasta skulle bli störda av ljuset från masten.
Örnar fick mast på Arkö att krympa
Parallellt med mastplanerna på Aspöja fanns också planer på en likadan mast på Arkö. Den tvingades till att börja med krympa på grund av ett örnrevir i grannskapet och därefter fick den läggas på is när fastigheten där masten var planerad, bytte ägare. Såvitt vad som är känt för arkipelaget har den aldrig tinat upp igen.
För så är villkoren för mastbyggen. Det är telekombolagen/byggarna och fastighetsägarna som bestämmer var de vill bygga master och därefter är det kommunerna som får ta ställning till om byggnationen ska få bygglov och i förekommande fall strandskyddsdispens. I bästa fall kan rågrannar få yttra sig i ett grannhörande men andra som på längre avstånd bekymrar sig om egna olägenheter på grund av masten eller omsorg om en skyddsvärd natur- eller kulturmiljö har ingen ”talerätt”. För naturen och miljön får ingen privatperson göra sig till talesman – det får bara stora starka organisationer med flera år på nacken, som har natur och miljö som huvudsakligt intresse, dvs organisationer av typ Naturskyddsföreningen och Birdlife Sverige.
Så slutet på masthistorien på Aspöja blev – efter överprövningar på Länsstyrelsen, i Mark- och miljödomstolen och ett lönlöst försök att få Mark- och miljööverdomstolen att ta upp ärendet – att alla tillstånd var beviljade hösten 2020. Strax innan bygglovet gick ut 2022 byggdes fundament till masten och nu alltså, själva masten.
Det tog drygt sex år men nu är den på plats, den 72 meter höga mast som Tele2 och Telenor byggt på Aspöja för att så här i adventstider bereda väg – inte för Herran men väl för 5G.
Det gick fort att resa masten med hjälp av helikopter och viga mastakrobater, som tog emot segment efter segment och bultade ihop dem.
Och nu står facit där och det är möjligt för var och en att bedöma om Söderköpingspolitikerna har lyckats i sin uttalade avsikt att se till att telemaster ”inte
utgör onaturliga blickfång” i synnerhet inte i en särskilt känslig landskapsbild som ö-arkipelagen.
Vill du följa hela historien om masten i detalj så hittar du den här.