Publicerad 2025-03-30
Under våren börjar planeringen för ett 2-årigt projekt, som ska stärka skärgårdsbornas förmåga att själva ingripa och hjälpa varandra om brand, sjukdom eller olycka skulle vara framme. För det kommer alltid att ta en viss tid innan hjälp utifrån hinner anlända till skärgårdsöarna och tidiga insatser är ofta avgörande.
Frågan om hur den civila beredskapsförmågan ska kunna öka har diskuterats länge, bl a i Östergötlands Skärgårdsförening, men snart är det dags att gå från snack till verkstad. 2,5 miljoner kronor har nu beviljats för projektet som beräknas dra igång på allvar efter sommaren.

”Kömmer en i tid till en brand så kan en släcke med en kaffeköpp vatten men kömmer en för sent speler dä ingen roll hur mycke´ vatten en har mä´ sej”, sa en luttrad brandman i Vikingstad en gång för länge sen i en intervju i Radio Östergötland. Det är en sanning som många bofasta skärgårdsbor, sommarboende och besökande haft anledning att tänka på och – inte minst kruttorra somrar – oroa sig för.
Fler intresserade välkomnas
Det blåljusprojekt som under våren ska planeras i detalj syftar till att stärka beredskapen på öarna både med materiel (dränkbara pumpar, brandsläckare, hjärtstartare, första-hjälpen-utrustning) och genom att upprätta beredskapsplaner och nätverk och erbjuda brand- och sjukvårdsutbildningar, studiebesök och framtagande av lokala beredskapsplaner.
Även ett antal välbesökta områden med höga naturvärden ska identifieras och förstärkas med första-hjälpen-material och enklare brandsläckningsutrustning.
Än så länge har representanter från Aspöja, Arkö, Bergön, Bokö, Espholm, Fångö, Harstena, Gränsö, Gräsmarö, Hindö, Häradsskär, Idö, Kallsö, Korsholmarna, Kråkmarö, Kättilö, Lilla Rimmö, Missjö, Norra Tväsäcken, Stora Rimmö, Torrö och Vänsö visat intresse av att vara med. Men det finns plats för fler intresserade, påpekar skärgårdsutvecklare Anna Karlin från Region Östergötland.
Kustlandet, Regionen och Valdemarsvik sparbank finansierar
Det ärt Region Östergötland som kommer att vara projektägare men från offentligt håll har följande aktörer visat intresse: Räddningstjänsten Östra Götaland, Region Östergötland, SOS Alarm, Sjöräddningssällskapet, Kustbevakningen, Länsstyrelsen i Östergötland, Sjöfartsverket, Östgötatrafiken, Katastrofmedicinskt centrum, Marina hemvärnet, Smålandskustens skärgårdsförening, Gryts skärvårdsförening samt tjänstepersoner från kustkommunerna.
Pengarna till projektet kommer från Kustlandet som beviljat 1,350 mkr av Leadermedel, Region Östergötland som medfinansierar med 1,1 mkr och Valdemarsviks sparbank som skjutit till 50 tkr.
Mera info på Skärgårdsrådets årsmöte 5 april
Närmast kommer projektet att presenteras och diskuteras på Gryts Skärgårdscafé där Östergötlands Skärgårdsföreningens håller sitt årsmöte lördagen den 5 april. Birgitta Källgren från Smålandskusten är inbjuden för att berätta hur man hemma hos henne har arbetat med att förbättra beredskapen i skärgården.
