Ny avspark för anrika Skärgårdsföreningen

Publicerad 2024-10-14

Sensommarsolens sneda strålar sken milt över Carl Hamilton och Bengt Almkvist, när de vid ett konstituerande årsmöte på Mon gjorde inspark för att få med Östergötlands Skärgårdsförening på banan igen efter flera passiva år.
Bengt Almkvist, t.h. fick förtroendet att tillsammans med den nyvalda styrelsen ro igång arbetet och förbereda för ordinarie årsmötet 2025.
Foto: Wiwi Samuelsson

– Är det inte Östergötlands Skärgårdsförening som sitter där i solskenet på Mon?
– Är inte den föreningen död?
– Ja men DEN RÖR JU PÅ SIG!
Så skulle man, med en travesti på den gamla Fingal Olsson-sketchen, kunna beskriva söndagens händelser, när ordföranden Bengt Almkvist tillsammans med ytterligare några styrelseledamöter skakade nytt liv i föreningen efter en lång tid av passivitet.
– För nu behövs vi mer än någonsin, menade Bengt Almkvist när han hälsade drygt 20-talet intresserade deltagare välkomna till det konstituerande årsmötet. Skärgårdsfrågorna, som brukade vila tungt i länsstyrelsens knä har blivit allt mer uppdelade på flera myndigheter och instanser. Viktiga frågor har landat hos Regionen, som emellertid inte fått det samlade ansvaret, och därför behövs Skärgårdsföreningen för att bevaka och bidra till helheten.
Den uppfattningen delades också av de närvarande, som enhälligt beslutade att utse en förstärkt styrelse med uppdrag att till nästa årsmöte se över stadgarna och förbereda för ett nytt, normalt och aktivt verksamhetsår 2025 och framåt.

Östergötlands Skärgårdsförening har en drygt 60-årig historia bakom sig. Den bildades redan 1962 och då med ändamålet ”att ta tillvara skärgårdens och kustbefolkningens intressen, föra deras talan och verka för en rimlig och rättvis avvägning mellan skärgårdsbornas och fritidsfolkets intressen i skärgården samt att skydda och vårda skärgården, dess växt- och djurliv och dess säregna skönhetsvärden.” Detta enligt de gamla stadgarna som den nya styrelsen nu fått i uppdrag att se över. I samma stadgar framgår även vem som välkomnas som medlem i föreningen och det är ”personer bosatta inom föreningens verksamhetsområde” eller ”de som delar de bofastas intressen”.

Konstituerande möte i 62-årig förening
Sedan lång tid tillbaka har emellertid föreningen varit passiv och det förklarar de kvarvarande i den gamla styrelsen med bristande ork och informationsspridning och att flera lokala föreningar växt fram som arbetar mera avgränsat, både geografiskt och tematiskt. Men det behövs också en samlande kraft med helhetssyn och överblick som både kan tala med stark röst med myndigheter och politiker och stärka samverkan och gemenskap i skärgården. Det var mot den bakgrunden som söndagens konstituerande årsmöte i den 60-åriga föreningen ägde rum med siktet inställt på ny avspark under devisen: För en året runt levande skärgård!

Lotten Hjelm, ordförande i Skärgårdarnas riksförbund hälsade östgötarna välkomna tillbaka.
Foto: Wiwi Samuelsson

Trots att föreningens inre arbete med mötesverksamhet mm har legat i träda har föreningens röst aldrig tystnat helt under den ”passiva” tiden. Flera av de styrelseledamöter som en gång valts har fortsatt att i föreningens namn arbeta vidare exempelvis i Skärgårdsrådet och i arbetsgrupper inom Skärgårdarnas Riksförbund, där föreningens medlemskap aldrig upphört. Remissvar på offentliga utredningar – nu senast kring strandskyddet – har också haft föreningen som avsändare.

”Stort grattis! Vi har saknat er!”
– Ett stort grattis till återuppståndelsen, utropade Lotten Hjelm, ordförande i Skärgårdarnas Riksförbund, som var inbjuden till årsmötet. Vi har saknat er!
Lotten Hjelm berättade sedan om riksorganisationen som har 15 medlemsföreningar från olika delar av hela Sveriges långa kust. Längs den bor för övrigt 32 000 personer på 400 öar varav hälften inte har några allmänna förbindelser alls. Riksförbundet får ett årligt bidrag på 1,8 miljoner kronor från finansdepartementet och har ett kansli på Orust som ger stöd till medlemsföreningarna. Föreningen fungerar som remissinstans och kontakt och kunskapskälla för både departement och myndigheter.

Riksförbundet har i sin tur kontakter med öar i tio av EUs medlemsländer genom organisationen European Small Islands Federation, som Bengt Almkvist var med och startade och vars ordförande han också har varit.


– Det är fascinerande att möta öbor från alla de här länderna i Europa och upptäcka hur likartade våra problem är, konstaterade Lotten Hjelm. Till de gemensamma problemen hör förstås trafik/transporter till och från öarna och det är ett av de områden där vi i det svenska riksförbundet har en stående arbetsgrupp. Bland det tiotal arbetsgrupperna finns också de som arbetar med bostäder, kompensationsstöd till jordbruket, bredband, infrastruktur, besöksnäring och hållbarhetsfrågor. Vi vill gärna ha talespersoner från föreningarna i våra arbetsgrupper och det innebär inte att man samtidigt måste sitta i styrelsen, underströk Lotten Hjelm. Hör av er om ni brinner för någon fråga!

Här är den nyvalda styrelsen som nu fått förtroendet att sparka igång ett aktivt arbete i föreningen. Fr.v Anna-Karin Utbult Almkvist, Missjö, Micca Andersson, Kättilö, Cia Lindkvist, Gryt, Helen Forsman, Aspöja, Ewa Wahren, Arkö, Bengt Almkvist, Missjö, Mats Johansson, Arkö, Johan Gustavsson, Stora Lövvik  och Carl Hamilton, Torrö. Foto: Wiwi Samuelsson

Ny styrelse, valberedning och hemsida
Innan det konstituerande årsmötet avslutades hann de församlade mötesdeltagarna välja en ny styrelse som delvis består av tidigare styrelseledamöter som erbjudit sig att stå till förfogande åtminstone fram till nästa årsmöte, delvis helt nya styrelsemedlemmar med intresse för att arbeta med föreningen. (Vilka de är framgår av bildtexten ovan) Till valberedning med uppdrag att ta fram förslag på förtroendevalda till årsmötet 2025, valdes Sören Berglund från Aspöja och Brita Andersson från Hindö. Sedan styrelsen konstituerat sig blev det också klart att ordförande för Östergötlands Skärgårdsförening återigen och fram till ordinarie årsmöte nästa år heter Bengt Almkvist.

Som medskick till nya styrelsen kom beställning av stadgeöversyn där bl a lämplig tidpunkt för årsmötet måste fastställas – med hänsyn till både älgjakt och lamning…
Redan före det konstituerande mötet hade arbetet med en hemsida för föreningen påbörjats och där kan alla intresserade fortsättningsvis följa föreningens arbete. Adressen är www. skärgårdsföreningen.se