Ökad sillkvot även i norr – råd inför sista ronden

Publicerad 2024-09-30

Nu har de sista rekommendationerna från ICES – EUs vetenskapliga fiskerådgivare – kommit och de handlar om surströmmingens hemtrakter, dvs Bottenhavet och Bottenviken. Även där föreslår man att sillkvoten ökar 2025, från årets tillåtna kvot på 55 000 ton till 66 500 – 74 500 ton. Allt medan Världsnaturfonden har rödlistat östersjöströmmingen. Axfood har slutat sälja den, surströmmingsfiskare oroar sig för brist på fisk, surströmmingsälskarna klagar över för få burkar med för små strömmingar och forskare varnar för att sillarna blir allt mindre.
I början av oktober ska EUs fiskeministrar slutligen ta ställning till vilka kvoter som ska gälla.

.

Samtidigt som EUs vetenskapliga råd (ICES) ger sina rekommendationer, som innebär en ökning av sillkvoten, har EU-parlamentets fiskeriutskott dissat kommissionens förslag att ta bort skyddsmekanismen för överfiske – den s k 5-procentsreglen i EUs havsförvaltningsplan. Förra året föreslog EU-kommissionen att sillfisket i Östersjön skulle stoppas eftersom de fått signaler från bl a ICES om att sannolikheten för att bestånden riskerade att kollapsa var större än 5 procent. Men EUs fiskeriministrar, som är de som beslutar om kvoterna, lyssnade inte på kommissionen utan tillät fortsatt sillfiske i centrala Östersjön och ända upp i Bottenviken,

I det läget föreslog kommissionen att 5-procentregeln skulle tas bort ur förvaltningsplanen, som inte synkar helt med hur ICES´ har order om att varje år enbart beräkna största möjliga uttag utan att bestånden av hotas. De har ingen beställning på sannolikhetsbedömningar eller storleksredovisningar. Men när EU-parlamentets fiskeriutskott nyligen behandlade kommissionens förslag så blev det nobben och skyddsmekanismen i förvaltningsplanen är kvar.

I början av oktober väntar sista ronden i kvotmatchen när EUs fiskeriministrar ska fastställa de slutliga mängderna fisk av olika sorter, som får tas upp på olika håll inom EU. Då får vi se hur balansgången mellan ICES ´rekommendationer och havsförvaltningsplanen utfaller och vilka förhoppningar älskarna av många stora fina feta romstinna surströmmingar har anledning att hysa inför hösten 2025.