Fisk av alla de slag och i alla de former fanns med till både frukost, middag, aftonvard och kvällsmat i skärgårdshemmen när FÖRRA seklet var ungt. Om vardagsmat och mattider för 120 år sedan berättas det bland mycket annat i Sankt Anna Skärgårdsmuseum i Tyrislöt. Där finns följande matnyttiga uppteckning efter Olga Karlsson i Tyrislöt.
Inte bara strömming användes mycket i skärgårdshemmen förr; även simpor, braxen och mört hade sin plats i kosthållet. Foto Klas Sandell
Morgon: kl 05 – 06
Kaffe med dopp, socker och grädde
Frukost: kl 07 – 08
Vår och sommar:
Nässlor eller spenat med salta pankor eller spicken sill
Höst och vinter:
Stekta abborrar och makaroner
Korngrynspudding
Potatismjölsgröt med krösamos
Mannagrynsgröt
Förmiddagskaffe: kl 11
Kaffe med släta skivor, skorpor. Det var vardagsbröd och det bakades mycket enkelt, inte med smör utan flott och inte av så fint mjöl. Ibland koktes kaffe på råg och ärtor.
Middag: kl 13
Kokt fågel och potatis och efter det fågelsoppa med klimp.
Kokt gädda med pepparrotssås.
Strömming, sill, stekta och kokta abborrar, stuvade ärtor, rotmos
Ärtsoppa, pannkaka
Potatispannkaka
Torrfisk (Det var mört som man saltade och hängde upp på spett på en vägg att torka. Den stektes sedan i ugnen och så koktes den och åts med gräslök och sur grädde och kall eller varm potatis.
Bondbönor, stekt fläsk
Bruna bönor och spicken sill
Sillsoppa
Klarsoppa på fisk och rotsaker
Flådda simpor kokta eller stekta
Aftonvard: kl 16
Kaffe och smörgås med kokt kallt fläsk (hade man fläsk användes inte smör)
Stekt kall strömming
Hemostad ost
Hemrökt skinka
Stekta ägg
Kvällsmat: kl 18-20
Välling på olika gryner, helgryn, rågmjöl, korngryn
Risgrynsgröt
Kalvdans (gjordes av råmjölk och gräddades i ugn)
Smörgås med sill och strömming eller annan kall fisk
Pankor = liten braxen eller björkna
Spicken sill = saltsill
Krösamos = lingonsylt
Socker köptes i form av sockertopp. Detta exemplar finns i Sankt Anna Skärgårdsmuseum i Tyrislöt. Foto Lotta Lanne