Publicerat 24-11-26
Efter sju sorger och sex år är det nu dags för Söderköpings kommun att presentera förslaget till detaljplan för ”Ostkustens turiststation”. Så vill Stockholmsföretaget med samma namn gärna se framtiden för sin obebodda lilla ö Bergön i norra Sankt Anna. Fram till den 20 december har kommunen kungjort samråd med alla som har synpunkter på förslaget för att få det så allsidigt belyst som möjligt inför beslut. Förslaget till detaljplan med miljökonsekvensbeskrivning (MKB) finns på kommunens hemsida.
Utefter bergssidan planeras en 250 m lång fast brygga med flytbryggor ut mot vattnet. Ovanför planeras en restaurangbyggnad med utsikt mot Aspöjafjärden. Foto Lotta Lanne
Bergön är en utpost mot havet i Aspöjas norra skärgård. En beskrivning av ön och dess läge har vi publicerat här.
Nästan 100 nya hus är inritade på detaljplanens illustrationskarta. 56 av husen är ämnade till ”tillfällig vistelse” medan 17 stycken kan användas till permanent- eller deltidsboende. Husen är små och har uteplatser som är indragna under takutsprånget. Fem så kallade glampingplattformar är inritade på öns sydvästsida. (glamping = glamorous camping, dvs lyxig camping med hög nivå av utrustning och service). 12 byggnader med sammanlagd byggyta på cirka 1 000 kvadratmeter ska användas till restaurang, besökscentrum, konferenslokaler och service av olika slag.
Två bastubyggnader med bryggor planeras på öns ostsida.
Illustrationsplan för Bergön. Från planhandlingarna.
På västsidan planeras en ny hamn med vågbrytare, flytbryggor för 40 – 50 båtar, flytande avfallsstation och en fast 250 meter lång brygganläggning utefter land. Utanför de 73 husen för boende och övernattning ska 10 kvadratmeter stora terrasser tillåtas. Plattformar för ”vanlig” tältning ska iordningställas på övrig naturmark.
Det påstås i handlingarna att vattenskoteråkning inte är tillåten kring Bergön eftersom det finns en förordning som bara tillåter vattenskoteråkning i farleder och 100 meter bredvid. På Naturvårdsverkets hemsida upplyses dock om att förordningen inte tillämpas efter en EU-dom. Vi som vistas på sjön och på stränder vet att vattenskoteråkning sker nästan överallt i Sverige.
Man tänker sig att sötvatten ska tillverkas från sjövattnet i en avsaltningsanläggning och ett eller flera minireningsverk ska byggas för avloppsvattnet.
En snabb granskning av planhandlingarna har fått oss på Arkipelaget.se att undra och fundera över:
- Är det realistiskt att bygga upp östgötaskärgårdens största ”turistnod” på den obebodda Bergön i ytterskärgården?
- Är det klokt att sikta på att Bergön ska få skärgårdens största fasta ö-befolkning utan att analysera konsekvenserna för kollektivtrafik och samhällsservice i hela området
- Hur mycket kommer båttrafiken till och omkring Bergön att öka och störa och varför har den inte beräknats i MKB:n?
- Varför beaktas inte Sveriges internationella förpliktelser i vare sig planförslag eller MKB (Bergön ingår i ett marint skyddsområde (MPA) som Sverige inom ramen för Helsingforskonventionen lovat försöka förse med nationellt skydd och ligger 250 meter från ett värdefullt Natura2000-område.)
- Påståendet att det är förbjudet att köra vattenscooter runt Bergön stämmer inte.
- Ger den skisserade hamnanläggningen tillräckligt skydd för de vindar och vågor som råder på platsen?
- Vilka garantier finns för att husen som är markerade för ”tillfällig vistelse” verkligen används så? Vilken risk finns att alla hus blir privatägda?
- Det bestäms i planen att marken omkring husen ska förbli naturmark och att allmänheten därför kan röra sig nära husen MEN det krockar med allemansrättens påbud om att avstånd till bostadshus ska hållas. Enligt vår erfarenhet är det bättre att ha tomtplatsavgränsningar med staket mot allmän mark. Då behöver ingen tveka om hur nära man kan gå.
- Efter detaljplanens genomförandetid på fem år kan ny detaljplan läggas, som tillåter större tomter för husen. Vi tror att husägarna önskar en tomt kring sina hus.
- Miljökonsekvenser av vatten- och avlopp på ön är inte utredda eller beskrivna.
- Fiskerättsinnehavarna av vattnen kring Bergön är inte tillfrågade om byggplanerna. Kan man utan vidare beröva vissa hemmansägare fiskerätter som ingår i deras fastigheter?
- Uteplatser kring restaurang och besökscentrum och andra servicefunktioner är inte reglerade.
- Bryggornas yta är inte heller reglerade.
- Övernattningsstugornas och glampingplattformarnas byggyta är inte reglerade. Inte heller plattformar för allmänhetens tältning.
Har du fler och egna tankar och synpunkter på detaljplanen så dela med dig till kommunen före den 20 december!
Du är förstås också välkommen till oss på kontakt@arkipelaget om du har tankar om projektet.
Vill du läsa hela den långa historien om Bergöprojektet så hittar du den här.