Publicerat 2024-07-18
Området Arkö, Aspöja, Äspholm har av Länsstyrelsen pekats ut som ett av tre värdeområden i Östergötland med höga kulturmiljövärden som bör värnas. ”Alla exploateringar som kan beröra värdeområdet direkt eller visuellt behöver föregås av fördjupade analyser för att klargöra påverkan på bärande värden och karaktärsdrag”, rekommenderar Länsstyrelsen i sin redovisning till regeringens kommande nationella havsplanering. De värden som länsstyrelsen vill slå vakt om är sambanden mellan bebyggelsen på Arkö, Aspöja och Äspholm och farlederna mellan grynnor och skär, förlista vrak, fyrar, utsiktsplatser och skärgårdslandskapet. Det småskaliga och välbevarade skärgårdslandskapet ska värnas, slår Länsstyrelsen fast, och ny bebyggelse anpassas till den befintliga bebyggelsemiljön och -strukturen.
Regeringsuppdraget till 14 kustlänsstyrelser gavs redan 2021 och innebar att de skulle ta fram ett planeringsunderlag för marina kulturmiljövärden som ska användas i den nationella havsplaneringen. Tillsammans skulle de tydliggöra vilka kulturvärden utmed Sveriges kust som kan komma att påverkas först och främst av en utbyggnad av storskalig, havsbaserad vindkraft. Förutom att vara ett kunskapsunderlag innehåller planeringsunderlaget analyser av vilka värden som ska prioriteras och vilka hänsyn som det är motiverat att ta när planerna för utnyttjandet av havet tar form. I första hand är det planeringen av vindkraften som står i centrum för arbetet, som bedrivits under 2022 och 2023 men varje länsstyrelse är också fri att använda planeringsunderlaget exempelvis när de prövar vindkraftsärenden eller som underlag för kommunernas översiktsplanering.
Tre värdeområden i Östergötland
Länsstyrelserna har arbetat på lite olika sätt och Stockholm, Östergötland och Gotland valde att ge uppdraget till en och samma konsult – Sveco. (För övrigt samma konsultföretag som fått i uppdrag att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning för den planerade exploateringen av Bergön.) Sammanlagt redovisar de 14 länsstyrelserna totalt 96 värdeområden längs den svenska kusten och tre av dem finns i Östergötlands län. Förutom ArköAspöjaÄspholm har Bokö-Björkskär och Missjö–Harstena–Fångö–Häradsskär pekats ut som regionala områden med höga kulturhistoriska värden där särskild hänsyn kan behöva tas i det fortsatta arbetet med att ta fram havsplaner. Förutom de berörda länsstyrelserna har Havs- och vattenmyndigheten (HaV) och Riksantikvarieämbetet( RÄ) deltagit arbetet med att ta fram planeringsunderlaget och senast 31 december 2024 ska HaV lämna förslag till nya havsplaner till regeringen.
Bärande delar skapar sammanhang och helhetsmiljö att värna
Som bärande delar i värdeområdet Arkö-Aspöja-Äspholm lyfter länsstyrelsen fram
• Ålderdomliga odlingsmarker tillsammans med en välbevarad bebyggelse från 1800-talet.
• Farled och strategiskt belägna öar med landmärken för sjöfarten i form av sjömärken, vårdkasar och fyrmiljöer.
• Arkö före detta lotsstation och Arkö båk med koppling till farleden, transporter, fiske och jakt.
• Viskärs fyrplats med tillhörande bebyggelse med koppling till farleden.
• Vrak och andra marinarkeologiska lämningar i anslutning till farleden och hamnar. De olika värdefulla delarna -varav en del redan har lagligt skydd –utgör grunden för helhetsmiljöns värden, som består i sambanden mellan bebyggelsen på Arkö, Aspöja och Äspholm och farlederna, mellan grynnor, skär, förlisningar och fyrar samt mellan utsiktsplatser och skärgårdslandskapet. Sambandet mellan det öppna området mellan Arkö och Norra Fällbådan är viktig att bibehålla liksom det öppna havsbandet mellan Arkö och Aspöjafjärden som är viktigt för att förstå sambanden i helhetsmiljön.