Myndigheter fick förlängd svarstid om Bergön

2024-12-30

Arkipelaget hade siktat på att vid det här laget kunna berätta vilka synpunkter som kommit in till kommunen på förslaget till detaljplan för Bergön. Den 20 december gick tiden för samrådet ut och det var nog en del som undrade om det var avsiktligt som kommunen valt denna hektiska juletid för samrådet.
På Länsstyrelsen och Region Östergötland fixade de emellertid inte att få ihop sina yttranden och de har nu fått förlängd tid för att komma in med sina synpunkter till kommunen. Den 10 januari är nu den deadline som gäller.
Därefter ska kommunen gå igenom de samlade synpunkterna och de har därefter möjlighet att ändra sitt detaljplaneförslag innan det är dags för nästa rond nämligen granskningen. Då finns också möjlighet att lämna synpunkter som kommunen kan välja att beakta eller ignorera innan de går till beslut. Ett beslut om detaljplan kan bara överklagas av ”sakägare” som ofta handlar om rågrannar men också, som i Bergöfallet; fiskevattenägare som påverkas direkt av planerna. Även stora etablerade frivilligorganisationer med natur- och miljövård som huvudintresse kan överklaga.

Så här såg bebyggelsen på Bergön ut när militären hade utrymt ön och Fortifikationsverket 2007 föreslagit att den skulle överföras till Naturvårdsverket. Varför det skedde långt senare och efter att Fortifikationsverket först hade bestämt sig för att sälja den på öppna marknaden är oklart. Naturvårdsverket sålde den därefter vidare till Aspöja fastigheter AB som lämnade några grannöar med stort naturvärde som dellikvid.
Idag har företaget bytt namn till Ostkustens Turiststation AB med motiveringen att det namnet mera motsvarar vad man har för avsikt att ägna sig åt på ön.

Foto: Fortifikationsverkets Redovisning av ”Uppdrag avseende Mark I statlig ägo m.m.” 2007-02-06